Fakta om kaffe

Kaffe til bedrift i Vestfold, Buskerud og Telemark : Kaffemann

Hvordan påvirker kaffe deg?

En god kopp kaffe er en fin oppkvikker. Kaffe gir deg en mulighet til å ta en pause, gjerne med gode venner. Foruten å være en populær drikk i sosiale lag, er kaffen den perfekte avslutning på et godt måltid.

Vi legger stadig mer vekt på hvordan vårt kosthold påvirker vår helse og velvære, og i massemedia florerer fakta og feilinformasjon om hverandre. Som så mange andre mat- og drikkevarer har effekten av kaffe og koffein blitt studert for å finne ut hvilke følger den kan ha for vår helse. Alt i alt viser funnene fra tusenvis av studier at et moderat kaffeinntak er trygt. Forskning har vist at mange av bekymringene rundt kaffe og helse er ubegrunnet, så fremt kaffen er filtrert. Det kan til og med ha en del fordeler!

Fakta om kaffe

Grunnprinsippet for oppbevaring av kaffe er at den bør komme i minst mulig kontakt med luft for å unngå harskning og tap av smak og aroma. Kaffen bør derfor alltid oppbevares lengst mulig i originalemballasjen. Kaffen kan trekke til seg smak og lukt fra andre matvarer. Er luften varm og fuktig, skjer nedbrytningen raskere. Ikke åpne flere poser enn det du skal bruke umiddelbart. Det finnes en rekke kaffemerker, og hvilket merke du bør satse på er en smakssak.

Kaffe er nordmenns viktigste kilde til antioksidanter. Rundt halvparten av antioksidantene i det norske kostholdet kommer fra kaffe. Etter at kaffen er brent, males den. Jo finere kaffen er malt, desto kortere tid bruker vannet på å trenge inn i kaffekornene og trekke ut de ønskede smaksstoffene. Besk og bitter kaffe skyldes ofte urenheter innvendig i trakteren, espressomaskinen eller serveringskannen. Kilde: kaffe.no

Holdbarhet

Espressokaffen bør oppbevares mørkt og tørt, og ideelt sett ved ca 15°C. For øvrig er det viktig å sjekke holdbarhetsdatoen som er stemplet på emballasjen. Er emballasjen først brutt, må kaffen behandles som ferskvare, oghele bønner bør brukes innen en drøy uke. Dette bør du være særlig oppmerksom på når du kjøper kaffen i løsvekt. Har kaffebønnene et oljelag på utsiden kan det tyde på at kaffen er blitt gammel. Det er en god regel aldri å ha mer kaffe på kvernen enn det du trenger til dagens bruk.

Ferdig malt kaffe kaffe har en holdbarhet på mindre enn ett døgn.

Kvernen

Det er først og fremst gjennom malingsgraden på kaffen at du bestemmer hvordan espressoen skal “renne”, slik at du kan trylle fram det beste kaffeblandingen har å by på. Derfor er kvernen et like viktig verktøy som espressomaskinen. I første rekke er det tiden du bruker på å trakte en espresso som forteller om kvernen skal stilles finere eller grovere. Ideell traktetid er 25 sekunder.

Kvernen har regulerbar dosering. Hvor mye som skal doseres per kopp, avhenger av hvor sterk man vil ha sin espresso. Normalt brukes 6,5-7,5 g kaffe til en kopp på 130 ml. Renholdet av kvernen er viktig. Blir rester av malt kaffe liggende, vil den harskne og sette smak.

Slitasje

Maleverket i kvernen slites gradvis ned. Gammel kaffe vil etterhvert bygge seg opp i kvernen og gi harsk smak. Profesjonelle kverner med flate skiver må som oftest byttes ut etter 3-400 kilo, mens maleverk med koniske skiver bør skiftes etter 8-900 kilo. Er kvernen nedslitt blir ikke kaffen malt, men knust eller presset i stykker, slik at de eteriske oljene i kaffen brennes opp. Dersom den nykvernete kaffen er varm, er dette et tegn på at knivene er sløve. Du kan også oppleve å se en oljedråpe på espresso-drikkens overflate. Åpner du kvernen kan du kontrollere slipeflaten ved å dra neglen langs kanten. Dersom du ikke kjenner at den er skarp og rillene er mindre enn 1 mm, bør skivene skiftes.

Maskinen

Uten espressomaskin – ingen espresso. Det finnes mange maskiner å velge mellom – fra den lille manuelle til den store helautomatiske. Du bør velge en maskin med en kapasitet som er tilpasset din forventede omsetning.

Felles for alle espressomaskiner er at pumpetrykket i filterholderen ideelt sett bør ligge på 9 bar.

Den ideelle temperaturen er 90°C, og den bør ikke variere med mer enn 2°C. På de fleste maskiner kan trykk og temperatur leses av på et kontrollpanel.

Tilberedningstiden bør være ca 25 sekunder – og det er viktig at kaffens malingsgrad tilpasses slik at denne tiden oppnås.

Daglig renhold av maskinen er også en forutsetning for et vellykket resultat!

Historien om kaffe

Historien om kaffe som en del av den menneskelige sivilisasjonen er lang. Som en handelsvare har kaffe vært svært ettertraktet og hatt et høyt handelsvolum. Kaffebusken ble opprinnelig oppdaget i Etiopia, og mange av den subarter har spredd seg over nesten hele verden. De fleste av verdens store kaffeproduserende land ligger rundt ekvator; Brasil, Colombia og Vietnam. Men i dag er også kaffe dyrket i land som Australia, Kina og selv i deler av Europa.

For å etterkomme den høye etterspørselen etter kaffe i verden, sysselsetter kaffeindustrien millioner av mennesker. Hele produksjonskjeden, fra dyrkere til roasters og forhandlere, alt spiller en viktig rolle for at vi hver dag skal få nyte vår kaffe. Kaffe er en kompleks og delikat drikke. Hvert steg i prosessen krever stor flid og kunnskap.